this is millow empire's



ASsalamuaLAikum... TErIMa KAsih kerana SuDI sTalk blog aKu yg hAngat² tahi raMa² tiut iNi... Aku taKdE dIARI sEBaB semEmangnYA Aku mALAS nAK mENUliS... Sooo, bLOg NI laH pENGgaNTINYA.. *macAm LA Aku nI RaJiN NAk MenAIp kan...

Friday, December 30, 2011

Won't Let You Fall

MNB

I’ll never let you go
So, never let me go
I will be your journey
And you will be my road
Down the stormy path
Love will never come to pass
It will be an anchor
Although the winds may blow

And through the depths of high and low
Wherever you will go, I’ll follow
To the end, back again
You know

Won’t let you fall
Fall out of love
‘Cause together we’ll be holding on
‘Cause all we have is us
Won’t let you go
Go away again
Because life don’t mean nothing at all
If I don’t have your love

I will dry your tears
Take away your fears
Let me be your shelter
Your heart is safe in here
So beautiful and pure
There’s nothing I would not endure
Oh, love as got me blinded
I see it all so clear

I’m down for you for whatever
Anything you going through
What’s mine is yours
Every little thing
I got you
Even when winds will change
Come smashing down and crashing on you
NURULAINI

SALAM JUMAAT YANG TERAKHIR





Assalamualaikum.. penghulu segala hari.. JUMAAT.. semacam yg korang taw.. hari ini merupakan jumaat yang terakhir bagi tahun 2011.. alhamdulillah.. dah pelbagai pengalaman, kenangan, memori yg tercipta tahun ni.. yg sedih cikit jek.. syukur.. yg selebihnya.. serita yang best, seronok, gembira, happy, etc!!! *aku cakap sal diri aku... =)

hahaha.. yg terbest, antaranya.. aku dapat keje tetap kat SURUHANJAYA PELABUHAN PULAU PINANG (SPPP@PPC) *tapi still lom confirm..* yeay!!! syukur ke hadrat ilahi.. setelah 3 tahun bergelumang dengan Jabatan Pendaftaran Negara & Kementerian Pengangkutan, aku akhirnya diberi rezeki oleh Allah utk berkhidmat dalam ruang kerajaan ni.. TQ Allah.. =) tp yg x best.. kena berpisah ngan family kan... wuwuwu T___________________________T

ehem... ade byk jugak nak share... tp tataw nak mula dari mana.. so, x yah setori la kan.. kehkehkeh... cuma nak tanam azam baru.. nak jd yg terbaik dr tahun ni... *tahun ni pun baik maaaa sebenarnya..

Thursday, December 29, 2011

antara bz dan buat² bz


nurulaini binti shaari

assalamualaikum... hai sumer.. seyes, arini bz.. dengan bermacam p/o nak kena proceed.. borang opsyen yg menunggu pena pen ku ini tuk di sign.. update lagik senarai klinik panel.. update pulak senarai name staff beserta anak² dorang.. meeting 5s pulak.. adoi.... tapi sume kawan² kata, klu bz tapi sempat bergambar, x bz sgt la tuh.. cettt!!!

hahaha.. manis betol pengalaman tu.. jalan kena pelan² taw.. even korang hanya pengapit pengantin jek..


bile nak kuwus ni... wuwuwu~~~~

tengah² bz pun ade time senggang jgk kan.. hihi.. ni tengah rehat ase nak update sumthing.. jalan² kat fb, tengok ezan da update pix mase kawen beliau.. eh! tahniah babe.. da pregnant pon.. ngeee.. sonoknye dapat anak buah..

tengok tu.... jammed jadinye..

ehem.. nak cite ni.. mase nak lik kl jumaat lepas.. xcident la plak.. adoiii... encik treler tu langgar.. ce tengok kat atas tu.. ni seyes taw.. tekejut mak.. trauma pon ade...

then, nak update mase wedding ain.. kawen dah budak kecik ni.. hehehe

ain & razi


with fara... balik tu teman fara p engagement kawan dy pulak..


oleh kerana tiket bus x dapat dijejaki, wa balik nek ketapi.. direct masuk teje..


nak selamat, pakai jubah jek mase selasa baru ni.. x yah iron.. hehe..rugi lak x tgkp pix penuh..

boleh nampak encik akauntan aka encik safri kat glasses aku.. thx tumpangkan adik nurul nih.. lalala~
(gara² cik ain cuti lol... wuuuuuuuuuuuuuuu)


ngeee... lastly nak share pix cincin baru beli.. hasil titik peluh ku.. ngeeee

*bz tp wat² x bz.. uwaaaaaaaaa... banyak sgt pulak aku update nih.. hahaha

Tuesday, December 27, 2011

ada apa dengan orang eskimo


cumilnye nenek ni.. mase mude mesti dy cantik kan


Sambil layan korean drama pada malam itu.. (5 dis 2011 - 1.38 am).. Akak aku tya.. Ape haiwan yg dok dgn org eskimo.. Aku jwb anjing laut sambil membayangkan padang ais yg sgt luas n cool.. then akak aku ckp sambil berfikir... wolf! (serigala) emm. Ape la. Salah pulak jwpn aku! klu dy offer 10 henget... Alamatnye melepas la 10 henget tu... Then akak aku tya aku either aku taw cane depa bunuh serigala tu kat sane.. Aku jwb, cani.. (sambil tepuk tangan). hahaha... Bunuh serigala dgn tepuk tgn je? Senget ko ni nurul! hahaha..

Jwpnnye cenggini.. Akak aku ckp, org eskimo tu, rendam pedang dalam darah ayam n cacakkan pedang tersebut.. Ape jd kendian lalu akakku bertanya?? (mcm tgh bercerita gn dak tadika plak akak aku ni.. Huh!) Aku jwb serigala tu jilat la pedang tu! tapi mesti luka kan??? btol x kwn²????

Tetapi akak aku menjawab.. Serigala tu terus dan terus jilat pedang tu.. Luka mmg luka lidah tu tapi kan darah ayam tu sedap.. Serigala tu jilat lagi.. *lupe nak ckp.. Cuaca kan sejuk.. So lidah serigala kebas la n dorang tataw yg lidah dorang makin hancur.. Pastu serigala mst mati sbb x leh mkn cuz lidah hancur.. Klu idup pun x lame..

Allah.. Mcm tu la cara org eskimo bunuh serigala.. nampak kejam x??? (aku terasa semacam lak gn lidah aku ni!!) N akak aku ckp, ustaz kat radio pahang cite, mcm tu la manusia dgn kehidupan dunia.. Walau tau akhirat nanti adanya neraka tuk pembalasan, kite tetap hanyut dgn nikmat dunia yg memakan diri. Wallahua'lam.. *sebenarnya aku yg cakap, sbb aku da shortform kan ape yg akak aku cite..

*peringatan tuk semua.. terutama tuk diri aku yg byk dosa ni.. T_______________T

Wednesday, December 21, 2011

eeeeeeeeeeeeeeeee!!!!




Even 10 kebaikan yg kite buat pun, lom tentu org nak berterima kasih ataw disebut2 tp hanya kerana 1 kesilapan yg kita lakukan, asyik lah diungkit2. sedangkan terang lg bersuluh bahawa 'kesilapan' adlh sesuatu perkara yg dilakukan tanpa sengaja, tanpa rela dan bkn saje2 nak wat.. (paham x?!!!)
Kenapa la komuniti mcm ni pun ade lg.. Geram tol la!!!! Rimas pun ade.. Semua org pena buat salah maaa... Untung la jadik senior a.k.a org tua a.k.a org dewasa.. tapi kite memang perlu sentiasa bersabar dengan org cenggini kan.. ceh!!!

cakap byk pun x guna, karma kan ade.. Dan janji Allah.. Setiap perkara yg kita lakukan, pasti ade balasan.. Cume cpt atw lambat je kan.. *rasakan lah korang nanti!!! wuekkkk!!! (cehh.. Nyibuk je akukan nak tgok org dpt balasan a konon. Aku ni cane ntah..)

'bacaan di atas hanyalah hiasan bunga semata2....
xd kena mengena antara kucing yg lapar mahupun cicak di dinding'

hey.. Sempena wedding ain *dak cls aku.. Dulu an, dy dok sebelah aku jek.. Igt lg time pafa.. Dok hafal sesame.. Time public speaking pon same.. Aku ngadap dy.. dy ngadap aku.. aku ckp, dy dgr aku ckp.. Aku tgok dy.. Dy tgok aku blk..

.........tp skg dy nak kawen.. haihhh.. cepatnye dorang sume tamatkan zaman bujang kan.. da puas njoy ke weh???? ahaks!

aku bli adiah ni tuk ain... Cumil x...
(jgn ckp aku melampau cuz aku tataw nak bli adiah ape kt dy.. Ngeeeeeeee..


agaga.... tomei x???


selepas di wrapped

Mari same2 doakan pasangan ini berpimpinan tgn hingga ke syurga hendaknya... Amin ya robbal a'lamin :)

=)

wassalam..

Tuesday, December 20, 2011

ari ini ari tuesday




assalamualaikum.. oh selase.. selamat datang.. tapi maaf eh selasa, mood aku adalah jumaat!!!

emmmmm... pagi yg sakit.. mata ni pedih semacam jek sejak bgn tidoq pg td.. ni sume gejala mimpi yg bukan2.. aku mimpi abah marah aku.. xpe lg.. saat bukak je mata.. bergenang2 air mata kat kelopak mata ni.. * aku x tipu.. ini benar belaka... padahal b4 tidoq da basuh kaki la.. siap sabun lagik taw! bc doa tidoq.. ayat kursi.. complete dgn kalimah syahadah.. Allah... tp still mimpi bukan2..

sambung tidoq.. mimpi la pulak, drama 'tentang dhia' tajuknya.. yg dok tayang kul 7 malam tiap isn - kha.  promote la plak.. neway,  sila tukar kpd 'tentang nurul' sbb dlm drama tu, aku gn zikir together2.. adeh!!! x tahan betol bile ade antu dlm kete dok cengkam dua2 kaki aku. bila baca ayat kursi, makin longgar genggaman antu tersebut.. *oh antu! anda jaat.. aku bgn, kaki pun agak sengal2 di situ..

ok.. semalam balik keje aku dok beebelanja hampir RM150 beli barang dapor + barang mandian serta barang peribadi... cehhh... cam la rajin masak.. tp skg mood tgh rajin nak belajar masak.. cam last night masak tomyam chicken ball.. dok eksaited bwk p reja.. nak bg ain rase.. even warne dy x menarik (sebab pakai kiub) tp ase dy agak sedappp cuz pedas.. yeah! *dunot judge the book by it cover... hehehe

Monday, December 19, 2011

finally...


cukup dah 100 ni!!!

kalau lah setiap kali kita approve orang dapat seposen... dapat da sepuluh henget ni.. hahaha~~~

woooooooooooo!!! aku bukan xmo approve anda okeh.. tp sebab x bape nak kenai... klu approve pun belum tentu kite kenai jugak kan? kan? tp waaaa x sombong okeh...  =)

erk.. assalamualaikum sumer... pe kaba eh rini... aku dok settle up keje ckt2 ni.. pasni nak p carik keje.. cc xde la... boss pun tade... 2nd boss meeting.. mmg heaven betol... i loike!!~

ehhhh... semalam dok men² fb.. terlihat lah 1 attachment yg sgt cumil!!!

ni diaaaa...

kat bawah ni...






























cumil x??? sgt warne warni... saye suke... *awak suka x??? hikhik :D

baby tu nampak lena sgt tido...

*ekceli ape yg aku nak share rini eh....

*adehhhh!!!!

 ;P

Sunday, December 18, 2011

ahad yg lemau

pagi² td gile bergamba la kan.. cam mai dr kl.. padahal dr butterworth jek.. hihi


assalamualaikum...

okeh.. nak kasik taw.. ari ini adalah ari yg lemau... buat aku jek.. buat org lain aku tataw la pulak kan.. EKCELI.. saat ni dan ketika ini, aku ade kat opis... sume sbb SBPA!!!

alhamdulillah.. (kena bersyukur taw... jgn sampai digelar org yg kufur pada nikmat...). kenaikan gaji aku pada 2012 patut on July, sebab lapor diri tahun 2011 ponn  on July... tetapi kerana SBPA ini.. inshaAllah gaji akan berPLUS on January n kenaikan/pertambahan adalah pada April...

yeay! x yah tgu sampai setahun baru nak nek gaji kan... tp tu sume lom konpem lagik pasal aku pun tataw.... ngeeeeeeee... k lah.. nak wat keje... ntah pape keje jek aku wat.. depa nak kasik aku keje ke dak ni.. da soh mai ni... ahhaaa..

eeehh.. ngantoknye... dok tengok nomborrrrrrrrrrrrrrrr jek dr td..... adehhhhhhhhhhh.... byknye angkaaaaaaaaaaaaaaaa.... huwaaaaaaaaaaaaa.... *ni la nasib dok admin... smile 4 me!! =)

* abah p kuala kangsar... (thx 4 ur info dik...)
* mak x ikut... (mesti mak boring kan...)
* paijah (adik aku) p kusus kawen... (aku da p lame da... hahaha)
* akak aku p mines.. (waaaaa, rindunye nak akak aku banje nih!!!)
* MNB pulang ke johor... semoga selamat sampai.. amin.. ^_____^
* aku akan ot bersungguh2 walau mata dah kuyu ni.. semalam tidoq kul 4 pg.. gara² tengok j.bond kat tv2.. adehhhh~~~ toink²!!~

Friday, December 16, 2011

BALIKLAH!

assalamualaikum...

7.50 pm - aku masih di opis.. baru nak lik nih.. hihi.. byknye keje... itu pun ade yg x siap.. ade pulak yg tersilap.. tapi da name keje kan...

erm... mlm ni dy p terengganu.. kwn dy kawen.. hope sumenyer berjalan lancar.. serta selamat pegi dan balik.. tamo nakal² taw.. ^_______________^

ok.. papai

Wednesday, December 14, 2011

last night

10.26 pm... mata belum ngantok lagi.. Layan mp3.. Sambil terfikir dan memikirkan perkara yg bermain kat fikiran ni...

Hihi.. Bile tringat lik.. Ade yg kate aku ni high taste la.. Ade yg kate aku ni memilih.. Ade pulak kate aku ni cerewet dlm carik pasangan.. Hahaha... *klu da xd yg approach aku.. Acane aku nak accept kan.. Huhu

10.27 - dy msg aku.. Peliknye.. Ape dy nak? tringat kat aku??? serba salah gn aku ke??? hahaha... Klu la masa boleh diputarkan.. Xkan sesekali aku terima cinta kau.. Setelah kau ajarkan aku erti cinta.. Kau biarkan aku sakit pulak dgn cinta ni.. Aku taw.. *ni suma karma kan.. Sebab aku pena melukai yg lain..

happynye bile kau msg aku.. memang ni yg aku impi2kan.. bila kau teringat aku.. tandanya kau rindukan aku.. hihihi... tp itu dulu.. ms hati aku penuh dgn harapan.. tp da terlambat.. klu lah kau bertindak dr awal lagi...

haha!!! perlu  ke ko ckp nanti ade jodoh kite.. perlu ke ko ckp yg kite kena ikhtiar.. perlu ke??? kenapa baru skg.. kenapa bukan dulu lg??? kenapa bile aku ckp aku da ade sum1, ko seolah2 salahkan aku.. siap wish semoga bahagia dgn pengganti ko??? dy bukan pengganti ko... cuz aku x pena carik pengganti ko.. cuz klu dy pengganti ko.. means aku akan sakit lg!!!

Kenapa ko roger aku lg ni?? Last kite jpe ms wedding yan.. Kan aku dah pesan.. Pasni kite x perlu roger2 lagi.. aku xmo ade connection ag antara kita.. erm.. ke sbb ko da taw aku skg in a relationship??? ceh... Sila pergi dgn aman!

***Ehem... (air mata ni menitis la plak..aku harap ni kali terakhir aku nangis sebab kau!!!). betul kata nini.. Pas fizul pegi.. Aku susah sgt nak terima org lain.. Sbb aku serik nini!!! Aku tkt!!! Aku x kuat utk kecewa sekali lagi.. sakit sgt²... Aku harap keputusan aku kali ni x mkn diri aku.. Maafkan aku.. Mmg aku sygkan kau sgt2.. tp itu sebelum aku terima someone yg lain..

Kini, aku berserah sepenuhnya pada Allah.. Dan aku berharap... kebahagiaan aku kali ni hingga ke syurga.. amin...

* MNB, dun ever hurt me.. i beg u...

Tuesday, December 13, 2011

*blushing





Kau Yang Bernama Seri

Relakan cintamu Seri
Leburkanlah rinduku ini
Agar bisa ku menikmati
Belaian kasih yang sejati

Biarpun hanya seketika
Biarpun bukan selama-lama
Sekali sudi kau menerima
Sejuta kali ku kan setia

Sekali bumi beredar
Mentari terbit di ufuk dunia
Bintang di angkasa
Masih bernafas di dada
Selagi itu kau kucinta
*
Inilah janjiku
Insan yang mengenal erti
Sepi yang tiada sepi, sepi lagi
Tinggal kau harapan
Satu-satunya sandaran
Jalan ku pulang ke jalan yang terang
Seri, aku merayu
Pada kau yang bernama Seri

**
Relakan cintamu Seri
Leburkanlah rinduku ini
Agar bisa ku menikmati
Belaian kasih yang sejati
Darimu Seri
Hanya kau kekasihku
Yang bernama... Seri...
Seri...

* saya suka lirik di atas krn saya sukalah... :P
* piccas ini bukan tuk publisiti... (seb kabur... ngeeeee)
* ikut arahan...

"Ya, Allah, Kau pimpinlah hatiku ini dalam mencari rahmat dan redhaMu. Bantulah aku dalam membuat keputusan yang bakal merubah masa depanku. Ya Rahman, andai benar dia milikku, namanya yang tercatat di Luh Mahfuz menjadi pasanganku, dirinya yang telah Kau suratkan menjadi pembimbingku, maka Kau bukalah pintu hatiku untuk menerimanya. Tenangkan hatiku andai keputusanku ini benar, dan berikan petunjukmu agar aku tidak tersasar dari jalanMu Ya Robb. Namun, andai bukan dia yang sepatutnya aku dampingi, maka jauhikan aku dari dirinya, kuatkan hatiku untuk menerima ketentuanMu. Kerana aku yakin, Kau Maha Mengetahui apa yang terbaik buat hambaMu yang hina ini. Amiinn."

haissshhh!!!~

Ya Allah... betol2 nak muntah arini!!!! byk nau keje.. booked flight la.. cancel la pulak.. booked hotel pulak.. salah tarikh pulak... re-type... taip balik.. fax la pulak... cancel la balik!!! uwaaaaaaaaaaaa.... calling2... mtk cancel.. mintak tambah bilik... mintak cancel lik.. boss kate x payah... order makan tuk kursus... nak mamam ape weh korang sume.. kang ade yg x kena gn tekak pulak.. wawawa~~~

seb bek sume dah berlalu... start 8 am till 1.30 pm.. siap mengganggu lunch time... kul 2 baru settle mamam breakfast... bihun grg s'pore + telo mata je kot... haishhh~~ *ni bkn merungut okeh! saje nak sharing...

---> to awak, im so sorry... hope awak bahagia selalu... nur yakin ade hikmah tuk sume ni..
---> to dy, tlg la weh... aku deactived fb jek kot.. bile mase lak aku blocked ko ni??? benda da lps, bia lepas la... n aku happy bile ko da de gf, xd la aku serba salah nak ckp yg aku x bersedia ke ape.. kan???!!!!! *penat tol ckp gn dy ni!

n to sayang (MNB) saya, TAHNIAH yg teramat cuz pasni dpt dok kat KLANG!!! tapi acane gn
CIK MILLOW yg still kat penang ni??? :'(

haaa.. nak share baju merah kitew.. hahaha!!!! sempena wedding dayah.. *pix pengantin tade! lalala~~~


Friday, December 9, 2011

salam jumaat

Assalamualaikum.. Pe kaba korang sume? Cht ke x cht?? aku cht jek arini.. Alhamdulillah.. arini aku ok.. mood pon cam ok. Al-maklumlah... Sat g ptg nak lik kg halaman.. Da gtaw mak abah sejak 2 minggu lepas lagik... Ngeee... *padahal keje lom start ag.. de 5 mnt ag b4 kul 8... wawawa

Ekceli ahad ni dayah dak cls aku nak kawen... (gatai da tuu.... Hehe...) Elok sgt lah kan.. Terbina lagi sebuah masjid... Dy gal yg ke3 dr 7 gal dlm cls kami yg bakal menamatkan zaman bujang.. Lps tu turn sepupu dy plak, name ain.. Juga bdk cls aku.. Elok la engkorang kawen awal... name pun cousin.. hahahaha... em.. jodoh pun mai da kan.. *jeles sbnrnye...

Pasni tgl aku, ninie gn ernie...aik.. Klu aku dipanggil ainie.. Maknanya nama yg dok ada 'nie' mmg Q kat belakang kah??? cittt!!!! budak cls aku yg spesies lelaki lak, si zuhri baru btunang.. tahniah la ek! Hat lain nak njoy ag kot??? lalala~~

ok lah.. Ade taklimat SBPA ni kul 10 kang.. aku kena wat preparation... Sal thn dpn nek gaji.. Yeay!!! Ermmm.. Ya Allah.. Klu boleh.. Aku nak dpt keje area kl lak.. Dekat gn mak abah... Tapi nak gov jugak.. aminnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn...

Thursday, December 8, 2011

mood

apesal asek kua bar 'type error' jek ni?? ko pesal eh computer? nak carik pasal gn aku ke ni.. sampai aku nak menaip pun payah!! haih!!! *marah la ni tp... kena control... arini kan ari kames.. didi pun tego aku sopan rini.. hahahahahaha.... siot tol mamat tersebut! aku ari2 sopan kot????

minggu ni da masuk ari rabu tp kenapa cani?? sume salah ko la wahai 'mood'!!! mane ko pegi hah! ko x kesian ke kat aku.. aku tension ni taw x.. dok wat itu ini.. carik hotel la.. hotel penuh la.. x cukup rate la.. booking flight la.. nak kena rebooked a plak! *confirm byk sgt grammar aku yg salah!

aku x mo marah2.. arini nak pose.. pose cakap.. pose ngumpat2.. pose sume.. termasuk pose FB..

*mood... sila kembali pada saya... mesti awak xmo kite nanes kan... mai la eh.. pulang kat kite.. tlg mai eh wahai mood ceria... uwaaaaaaaaaaa~~~~~~~~~~


Wednesday, December 7, 2011

aku ternoda lagi!!!

Sebelum ni aku x camni.. Aku ignore je cara mereka walau setiap kali ku hidu baunya... hatiku bergetar hebat! Menggoncang2 naluriku utk pergi ke sana..
X sangka begini akhirnya.. Aku sangka aku kuat! aku tabah! ternyata aku gagal.. Kekuatan yg ada, hancur musnah! lebur.. menjadi abu! *bukan encik abu okeh..

Aku x sangka mereka sebegini hebat.. sehingga membuat aku ternoda lagi.. kecundang.. hampa lantas kecewa...

Akhirnya malam td, aku pergi juga ke dapor.. aku masak megi ayam+ayam+ciliapi... Kenapa korang tegar sgt menggoda aku dgn bau masakan kalian.. Ah! rakan serumah memang begitu.. Lagipun, perempuan dan dapur.. Bagaimana nak dipisahkan??? bukankah ibarat irama dan lagu... *nurul.. Sok luse de lagik.. Tamo mamam malam lagik.. n arini nak nek tangga! tingkat 8!!! go! go! go! nurul! u can do it... :)

..

Monday, December 5, 2011

.:: MNB ::.



MNB.. nama penuh beliau adalah.....  asal beliau adalah dari..... dan kini tinggal di...... beliau merupakan anak ke..... dan mempunyai adik beradik seramai.......... bekerja sebagai....... *baiklah... utk segala soalan tersebut dan yg tiada di atas, semua jawapannya ada pada saya dan saya sorang jek yg taw.. boley camtu??? huhuhu...

he's single but not available anymore!!! *dy kate... ngeeee

sebabnya... walau bukan secara general mahupun am dy bukan milik saya.. tapi.... dy kate, dy... saya yang punya.. hahahahaha...*gelak jaat... ♥ mnb

p/s :
*sila jgn nakal² okeh...
*mesti sume org taw klu tgok baju dy kan.. hahaha

Sunday, December 4, 2011

jika engkau bertanya...

Jika engkau bertanya seberapa besar cintaku ??

Maka Jawabku...

I'm the One who wants to Love you more.. Kerana Mencintaimu setelah halal bagiku, tak akan pernah Bertepi, mungkin Cintaku tak seperti Cinta Ibumu, namun aku akan Berusaha Belajar darinya bagaimana Mencintaimu. Juga Aku Inginkan Seperti Ibunda Khadijah yang Cintanya Kepada Rasulullah SAW, tak Terbilang Harta Namun terlukis akan Ketaatannya Kepada Suami....

Jika engkau bertanya Seberapa lama aku mampu setia denganmu ??

Maka jawabku..

Selama aku Masih menjadi isterimu.. Selama Itu Pula kesetiaanku padamu. Meski Nyawa tak lagi dikandung badan..

Kesetiaan tak bisa diukur dengan akal kerana Kesetiaan termasuk dalam teritorial Cinta yang tak dapat diukur dengan rasional. Kesetiaan tak dapat dihitung atas dasar Untung Rugi... Kerana Kesetiaan adalah buah dari ketulusan Amanah .. Amanah yang Allah Berikan pada Ku saat terikrarnya Ijab-qabul dan Sah menggalas amanat sebagai Isterimu.

Jika engkau bertanya apa yang akan Ku lakukan saat aku menjadi Isterimu ??

dan Jawabku...

I can Give You Everything you need, kerana Rasulullah SAW pernah berpesan kepada Puterinya Fatimah Az-Zahra,

"Wahai Fatimah.. Disaat Seorang isteri melayani suami sehari semalam dengan Ikhlas dan rasa Senang maka Allah akan mengampuni dosa-dosanya serta memakaikan pakaian padanya dihari Kiamat yang Serba Hijau, dan Menetapkan baginya setiap helai rambut Ditubuhnya seribu kebaikan. Allah pun akan memberikan kepadanya pahala Seratus kali Ibadah haji dan Umrah."[Al-hadits]

* kita x perlu terlalu mengharap andai jodoh itu sememangnya ada, pastinya akan bersatu.. inshaAllah.. ♥
* http://www.youtube.com/watch?v=QFOsi27mZWo <--- CLICK

Friday, December 2, 2011

awak..

awak.. maafkan nur.. nur nampak awak pos yg awak sedey kat wall *****************.. tapi nak wat acane, nur mmg tatau nak cakap cane.. awak pun ckp status awak yg kat bawah ni tuk nur..

[Ya Allah, bila dia bukan untukku, bila dia bukan jodohku, maka berilah ganti yang lebih baik buatnya dan bantulah aku untuk memperbaiki diriku. Bantulah aku menjalani hari, bantulah aku menerima ketentuan dengan ketabahan agar terhapus semua kesedihan dan kekecewaan, agar dapat ku pujuk hati ini . .

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. ALLAH SWT mengetahui sedangkan kamu tidak.”
(al-Baqarah:216)]

Ya Allah, nur tatau nak cakap acane, awak.. secara jujurnya nur terharu sgt2.. dan secara jujurnya jugak, nur sebenarnya dah mula menyayangi org lain.. x sampai ati nak cakap gn awak.. kalau awak baca blog nur.. hope awak faham.. n awak ade cakap, nur tetap kawan baik awak.. kan awak???

awak, terima kasih awak.. cuz selalu caring tentang nur, selalu ingatkan nur tuk tunaikan solat 5 waktu.. selalu soh nur take care kat penang ni.. terima kasih sgt².. n nur xmo kehilangan awak sebab awak kawan nur..

*ape pun awak, setiap yg berlaku ada hikmahnya.. nur sendiri pun x terlalu mengharap pada siapa yg rapat dengan nur.. sebab semua akur yg jodoh tu ketentuan ilahi.. kalau ada jodoh nur ngan dia.. doakan yer awak.. klu jodoh nur gn awak pun, doakan jgk.. kite same2 berdoa utk kebaikan masing2 yer.. awak jgn sedey2 taw..

lg 1, kite tetap kawan baik kan??? kite tetap akan contact macam biase kan awak??? nur nak awak happy selalu.. amin..

Wednesday, November 30, 2011

eh! siot la!!!


kenapa la weh!! KORANG TAW KAN KAT SIDE KANAN FB KORANG LEH TGOK STATUS YG TGH RUNNING.. kebetulan aku nak tgok sorang kwn aku tu.. name dy start "QU.."..

aku baru taip QU... terus appear gambar ex aku!!! siot la.. kenapa ha??? kenapa?? aku bkn nak tgok dy.. aku nak tgok kwn aku la! nyibuk la ko ni.. tampa maw??? kenapa mesti ko klua walau sekadar pix!!!

kenapa skg ni aku garang sgt??? wuaaa... adakah kerana bulan itu bulat??? ataw malam ni aku nak p mamam steak?? apakah???

*ehem... i tink... i.. i... eh! nothing la.. ngeeee..
*tgh layan lagu ezad.. percintaan ini.. zasssssssssssss

ezan da kawen


aah! ezan da kawen! ko kenal ke??? da, ramai lagi yg da kawen n nak kawen! n mak tanya.. "akak bile lg???".. oh no!!! aku sentap n ckp, "mak carikkan lah... ". hahahahhaaa..... pastu aku sambung lagik, "eh! eh! x payah la carikkan...". hahahaha... klu mak carikkan, acamne ntah jadiknye.. nway, mak x pena ckp camtu.. nape mak ckp camtu.. akak lom ready lagik la mak..



wawawa... bile pk lik, gal yg seangkatan gn aku n kamcing mase kecik tu, 3 org da kawen! i juz can't believe it!!!! hahahaha.. ex-neighbour aku pun da tunang.. padahal umor bawah aku kot.. da gatal eh miera??? hehehe.. jaatnye ko ni nurul.. jodoh beliau da sampai kot!! hikhik..

tahukah anda bahawa aku pun ade keinginan nak kawen.. tringat lak kat ex aku.. bile dy nak masuk minang aku eh?? sok ke lusa?? hahaha.... gile la ko ni nurul.. korang kan da clash!!! ehhhhh!!! lupa la pulak... hahaha.. *wat² gila lak..


pengantin dan pengapit

thx to didi yg sgt pandai amek pix!!! :)

masa p ezan kawen, aku tlg kapit beliau.. atau nama timangannya adalah "pengapit".. hahaha... melampau u ols.. wa pki bulu mata palsuuuuuuuuuu tuuu... terguna jgk ilmu yg aku tuntut bln April baru ni.. agaga.....

kat bwh ni pix aku jek! sekian..


 aah ek.. sementara tgu didi p buang ayaq kat masjid.. aku pun dok tgkp la pix mcm kat uma sniri..






Thursday, November 17, 2011

stressssss

Semalam dan kelmarin.. aku sangat stress! Aku tataw ape masalah aku.. (tipu jek.. mesti la aku taw..), tp xkan aku nak cite.. t de anasir yg wat gossip lak sal masalah aku.. agaga.. perkara ni start kelmarin lagi.. (selasa).. hahaha.. mesti korang ckp, taw da kelmarin is selasa.. sebab rini khamis.. tp org penang ckp kelmarin adlh semalam.. agak confused di situ.. so, saje aku nak bg penerangan yg x bape nak terang ni..

Semalam, x dpt berfikir da.. ain nak amek time off, aku follow beliau.. 3.45 blah da.. p repair kasut sat.. 5 lebey sampai umah.. terus wat bubur ayam ala mcd.. (jujurnye, sedap ag mcd punyer!) then layan upin ipin sambil mamam bubur.. aku ajak wanie mam skali.. seb beliau kate sedappp.. ahahaha…. (poyo jek ko ni nurul!)

Erm.. last nite.. pas solat maghrib, aku gelisah sgt.. tataw cane nak huraikan prasaan ni, aku perlukan seseorang dan aku ase, aku perlu menangis.. tp tade mood nangis lak semalam.. ape lagi, aku putuskan utk merempit!!

Aku pilih motor yg sesuai, aku speed! Speed lagi! Tanpa break okeh! Finally dpt 40000++ points!! Yeayyyy!!!!!!!!!! X pena2 ag dpt points tgi camtu weh.. b4 ni 30000++ jek aku salu dpt.. puas jgk la points da naek.. tgl nak beat lagik jek.. then aku campak Samsung aku ni atas katil.. aku layan pulak mp3, lagu ramlah ram ft sleeQ.. sampai lena aku layan.. cam harem je kan.. bkn nak dgr org mengaji ke.. zikir ke.. da taw ati x tenang.. haihh… nurul oh nurul..

K la, malam ni de dinner, sume tya nurul pakai baju ape.. aku ckp la baju bese.. depa lak kata, baju bese bg ang, lua bese bg kami.. hahaha.. aku ni ne reti nak vogue2.. layan jek la. Da dpt half day, blk kang nak carik aksesori.. nak try pakai bulu mata fake! Hahaha… ok bai! semoga ari korang ceria k. Assalamualaikum..



Saturday, November 12, 2011

tudung bawal


mungkin ade yg x taw.. tudung ni manyak spesies dr segi nama.. ikan style pun ade taw..

itu lah dy.. cam kat atas tu.. tudung bawal namenyer... hakhak.. (muke aku ni da sinonim gn shawl kot.. bile pki tudung cam kat atas ni.. ramai dok pelik lak..)

aku da lame x pki tudung bawal ni taw.. oleh kerana aku suke warne kelabu n nak matchkan gn baju grey aku.. aku pun iron la tudung tsebut..

ngeee... sempena majlis en jamal punye besday.. aku pun posing ler dgn cake beliau.. lalala...

Wednesday, November 2, 2011

sabar je la..


Hait.. cepat²!!! Dah kul 5 lebey da ni.. assalamualaikum korang.. pg2 lg saya da senamrobik.. pastu bfast spaghetti bolognese, mushroom soup + garlic bread.. pehhh!!! terbaik ohhhhhhh!!!! pastu minum susu.. alamak! baru tringat.. x sempat mamam coco crunch la... huuuuuuuuuu~~~~~~~

pas bfast.. aku wat keje yg sgt manyak today taw.. bole bayangkan x..  file ni dtg berbundle cani.. pastu kena susun ikut no siri... memang terbaik.. =)


ehem.. arini, ade tguris ati sket gn sorang pompuan ni.. ske sgt mguji kesabaran ni.. tp saya akan bersaba dgn kamoo!!! Even awak guriskan ati saye.. saye xkan guriskan ati awak sbb skali saya ckp t, ati awak x tguris taw.. tp tkoyak terus.. *be patient nurul..


Haaa.. tgh² bz wat keje.. radio kua lagu dealova.. so.. ase nak pos kat wall.. lalala ♪♫♪♫♪♫..*tin!!!! da post da.. hihi =)

Ape lg eh aku nak bebel kat cn.. em.. tade da kot.. klu ade pun.. esok la aku share.. jam da menunjukkan 5.35.. aku ot rini.. dok cbuk carik hotel area BB.. uwaaaa.. payah nye.. x leh ke boss luluskan staf yg nak p kusus ni dok otel 5*... kan senang keje saye.. staf yg nak di anta p kusus pun pegi dgn hati yg gumbira... ini, nak kena crk otel yg sesuai dgn gred staf tersebut.. sume otel mahal² la area BB.... uwaaaaaaaa.. *dah name keje.. wat je la kan.. hahaha!!!

kat bawah ni pix makanan yg di jemput tuk menghuni pewot saya...


di atas adalah susu dan paper utusan.. *nak putih blk.. tu pasal minum susu.. haha


our lunch.. roti nan + ayam tandoori

lepas lunch.. layan karoke plak.. dan ptg nye...

 dok ngeteh..

dan b4 ngeteh... dok amek pix.. amek pix.. amek pix.. tp 1 je aku nak share.. hahahahahaaa.. tp didi kate x cumil nape???????????????




Monday, October 31, 2011

benci!!!

Arini.. 31 Okt 2011.. hari terakhir tuk Bulan Oktober ni la.. uwaaaa.. sok da 1 Nov da.... dengan segala hormatnya, aku nak umumkan bahawa aku tension yg teramat sgt!!! Ape nak jadi la... something wrong somewhere la ni! Aku yakin sesangat.. aku yakin, sume sebab dy!!!!!


X yah la aku cite sape dy sbb aku xkan gtaw kat sape2 pun.. aku mencik dy!!! Uwaaaa.. mencik! Mencik sgt... klu la aku leh ckp kat muke dy... ko igt ko bagus bile mainkan ati org? Cetttt!!! Sbb ko, ari aku jd x kena.. sbb ko, sume org jd mangsa.. sbb ko, aku tgh geram ni.. ase nak marah sume org!!!

Uwaaaa.. last nite plak aku mimpi kak dewi.. bukan dewi si doktor2 cinta itu okeh! Ini bkenan dewi.. dewi.. dewi.. (*okeh... tamo cite sal dy..).. uwaaaaaaa... parah da ni.. aku geram sgt2 ni la.. ape aku nak taip ntah...

Erm.. td meeting bahagian.. cambest jek.. t leh shopping kasut n bola bowling dibawah tajaan kelab sukan.. berita ini agak menyejukkan ati aku.. tq Allah.. *aku nak taip ape lg ntah.. skg ni time lunch tp aku x p mamam ponnn..

Hahaha.. now da 2.20 kot.. okeh sekalian.. kite nak p bank.. nak p cash cek ni ha!!! Lame da tgu.. baru la ni nak clear! cettt.. *lama tol aku menaip kan.. ntah ape2 la...

*dah.. jgn ikut prangai aku... uwaaaaaaaaaaaaaaa
*ag 1.. aku mmg xde bakat nak menaip ke?? hahaha...

Monday, October 17, 2011

sedey la...

assalamualaikum.. sari berita penting.. aku ase sedey la arini.. jgn tanya nape taw.. sebab aku sniri xde jawapan utk soalan yg aku cipta ni.. feel like.. air mata nak berguguran aje.. T___________T

tapi aku xmo kesedihan aku ni effect hari aku... sebab jam baru kul 3.23 ptg.. ade dalam 8 jam utk menemui hari baru.. meh cn.. saje nak share kenangan naik Logos Hope.. hihi.. ape yg aku taw.. setiap singgit caj masuk Logos hope ni, akan didermakan..



kuhsyuk tuuuhhh ^_____________^

hahaha.. aku dok taip ckt jek.. tp now da 4.20 ptg.. hahaha.. baru nak pos. adehhhh




Tuesday, October 4, 2011

4 Okt 2011

Assalamualaikum... dengan segala rasa rendah hati dan tawadduk.. aku memohon ketenangan Mu Tuhan... resah hati ni, xde sape yg dpt jawab...

berakhir sudah syawal... diam x diam.. arini dah 6 zulkaedah... alhamdulillah.. kau! kau! dy! budak tu! mereka! korang! dan aku... masih diberi ruang tuk bernafas... tq Allah.. =) dan dah ramai jugak yg berangkat ke tanah suci Mekah utk mengerjakan haji.. semoga seluruh umat Islam mendapat haji yg mabrur.. amin..

weeeeeee... lame da kan aku x update blog ni.. padahal manyak jek benda aku nak share ni taw... wiwit!!! skg ni, aku agak bz... mcm2 menda nak kena settle.. dalam masa yg sama, byk kisah gembira dan duka aku perolehi dari family dan teman2.. namun aku bersyukur.. semua daripada mereka dpt menempuhinya dgn jiwa yg kental =)

okeh.. ekceli aku dok menaip ni dr kul 10 pg tadi... laaa ni da 2 ptg.. time rehat... rushing p solat lak ni.. korang take care taw.. sok kite nak p pangkor, team building.. doakan kite samat p  balik taw.. inshaAllah nak singgah KL.. *cam xd motif jek kan aku update ni.. hahaha

Tuesday, September 13, 2011

kursus oh kursus


kabareeeeeeeeeeeee..... tu bahasa jawa tau.. maksudnya ape kabar.. hai2... 2 hari aku berkursus di opis sniri.. mmg syok.. sbb x perlu nak kejar masa dan bagai.. yg paling penting, group aku yg bernama BOB, menang!!!! yeayyyyy...

di anggotai 12 org semuanya.. mostly pegawai... hahaha.. aku selaku tukang tuleh jaaa... msti korang nak taw nape name kump kami BOB kan, meh ku terangkan.. BOB adalah singkatan bagi Blaze Of Brilliant... atau pun dlm BM nya adalah Letusan Kecerdikan.. klu x silap aku la kan.. hikhik..

sebenarnya ape yg disampaikan penceramah iaitu Dr haji Mustafa, aku sniri x bape nak faham sbb aku asek kua masuk bilik seminar kerana melayan panggilan daripada catering.. adoiiiii!!! al-kisahnya, aku la yg handle makan dam minum peserta... wuwuwu...  end up, x byk yg aku phm..

tp ok la kot.. selagi dpt sijil, aku dikira lulus.. hah, mai nak cita, kursus tersebut adalah Kumpulan Inovasi & Kreatif... depa ajar la cara nak kreatif dlm bekerja ni.. Dr Mus ckp, slagi kite x wat salah, kite xkan belajar.. betol gak tu.. kite xkan tau benda tu salah slagi x di tego bile kite yakin kite betol.. *pening la pulak .. ape ntah aku ckp ni..

aku nak attach pix2 mase presentation tp x sempat amek pix pun.. t la aku try.. hohoho..

Monday, September 12, 2011

Perigi Mencari Timba

"Sekarang lepas habis degree, nak buat apa pula? Nak kerja atau sambung lagi buat master?," saya bertanya.
Pada malam itu, alhamdulillah, diizinkan oleh Allah s.w.t. sempat bertukar khabar, bertanya berita kepada seorang kenalan yang berstatus kakak, yang saya kenal hampir 15 tahun silam. Beliau juga antara insan yang saya amat kagumi dan hormati. Akhlaknya baik dan dalam bidang akademik, mendapat anugerah dekan itu biasa. Mantap pokoknya.
"Akak rasa nak jadi pensyarah. Kebetulan habis degree, pihak universiti tawar sambung master. InsyaAllah kakak rasa nak sambung master," jawab beliau. Dengan keputusan yang cemerlang, bukan satu hal yang sukar untuk mendapat tawaran ini. Walaupun dengan usia yang muda, seawal 25 tahun.
"Ngomong-ngomong, sekarang sudah masuk umur 25. Sudah ada calon belum kak?" saya cuba mencuit dengan nada bercanda.
"Erm, itu yang akak nak cerita dan minta pendapat Ami ni."
"Owh... beres. Ceritalah... kalau boleh saya bagi pandangan, ya saya bagi. Jika tak boleh, sekurang-kurangnya menjadi pendengar yang baik," jelas saya.
"Ada seorang yang suka pada akak, tapi akak tak berapa berminat kerana akhlaknya tak bagus. Jadi akak tolaklah."
"Bagus, seharusnya macam itulah," komentar saya. Menambah rancak perbualan.
"Itu tak apa lagi. Akak tak kisah pun. Cuma sekarang, bimbang juga, dengan umur sudah masuk 25, tambah pula nak sambung master. Tak ramai lelaki yang berani," jelas beliau.
Sudah menjadi polemik dalam kalangan masyarakat apabila kita bercerita tentang dua kutub insan ini, faktor akademik dan taraf hidup menjadi permasalahan.
Wanita ramai di pusat pengajian awam, lelaki ramai di pusat serenti. Wanita ramai mencari ijazah, lelaki ramai berusaha menjadi jenazah di jalan raya yang "lurus". Itu baru dibuka cerita hal kelayakan duniawi, belum bersembang bab kelayakan akhirat. Susut, paras kritikal.
Lantas kebimbangan yang dikongsi itu, sebenarnya wajar dan tidak dapat tidak, kita harus mengakuinya. Ralit masyarakat kita, umur 25 tahun, adalah umur yang paling "cun" untuk melangkah ke alam sana. Menghampiri ke umur itu, cukup mendebarkan buat si gadis. Saya mengerti.
"Jadi sampai sekarang, tak ada lagi lah lelaki yang masuk merisik khabar?" Tanya saya.
"Erm, belum ada. Cuma macam ni, akak ada berkenan dengan seorang lelaki ini. Baik perangai dan insyaAllah soleh. Cuma itu di peringkat akak, jika dia, akak belum tahulah bagaimana."
"Jadi nak minta pandangan Ami, macam mana nak buat?" tanya beliau.

Mainstream Masyarakat

Selalunya, setiap hubungan itu dimulai oleh si jejaka. Mendekati si gadis, merisik si gadis, sehingga meminang si gadis. Caranya pelbagai. Bagi lelaki yang faham apa itu Islam, apa itu hukum syarak, si jejaka akan menguruskan dengan panduan tersebut. Tapi tidak kurang juga, lelaki mengambil panduan bukan dari Al-Quran dan sunnah.
Apabila lampu hijau diberikan oleh si gadis, biasanya selepas itu akan menyusullah ijab dan kabul. Lelaki meminang wanita, itu biasa dan lumrah bagi masyarakat.
"Apa kata, akak yang mulakan dulu. Maksud saya akak yang merisik lelaki tu?" Cadangan "ganjil" saya.
"Ish Ami... seganlah. Tak buat dek orang," pintas beliau.
Ya... perempuan meminang lelaki itu aneh bagi masyarakat kita. Tetapi jika kita menyemak kembali helaian sejarah gemilang, yang dicontohkan oleh Nabi Muhammad s.a.w. dan para sahabat, hubungan membina keluarga Muslim lagi mukmin itu bukan dengan cara satu hala.
Ada sirah mentafsirkan hubungan itu dimulai oleh jejaka meminang wanita. Dalam pada masa yang sama, ada sirah mencatatkan hubungan itu dimulai oleh wanita itu sendiri.
Lupakah kita dengan kisah cinta Murabbi Cinta kita, Rasulullah s.a.w. dengan wanita syurga, Siti Khadijah. Dalam kisah cinta, cinta terbaik yang harus kita umat akhir zaman contohi sudah semestinya baginda. Ini membuktikan, pinangan itu bukan satu talian kehidupan yang bersifat satu hala, tetapi boleh bertukar menjadi dua hala. Tergantung keadaan dan masa.
Seganlah!
Ya segan, kerana tidak dibuat dek orang kita. Sedangkan syariat begitu luar melebar dalam menata hidup umat Islam. Cukup cantik dan cukup sempurna, berbanding keterikatan adat yang menyempit. Menyusahkan.
Yang wajib, tidak dibuat.
Yang sunat, dilihat wajib.
Yang haram, itu dipertahan!
Sebenarnya, ada sesetengah adat dan syariat yang boleh dicantumkan. Dan jika ada pertembungan, bagi kita yang mengaku beriman dengan Allah dan Rasul, syariat itu diletakkan di hadapan sekali hatta pedang di leher sekalipun.
Kebenaran itu di zaman ini dilihat asing dan janggal di mata masyarakat. Justeru menjadi "cicak yang pekak" amat dituntut biarpun dicop sebagai tidak tahu malu!
Cara Menghubung
"Habis tu macam mana akak nak buat? Takkan akak nak jumpa dia, tanya nombor telefon keluarga dia... aneh la dan malu lagi," jelas beliau.
"Haa.. ada caranya dan malu itu tandanya ada iman," pintas saya.
Sering kita, malu itu malu tidak bertempat. Ramai wanita ke pusat membeli-belah dengan menayang pusat, bertepuk tampar dengan lelaki bukan muhrim, keluar malam tak ingat dunia, berpeleseran di tempat awam tanpa segan dan malu. Buta hujung, buta pangkal.
Mahu meminang lelaki yang baik untuk diri sendiri? Ah... malu. Malu tidak bertempat.
Jika melamar lelaki itu dibenarkan syariat, kenapa tidak?
"Saya cadangkan, akak risik dia melalui orang tengah. Orang tengah ini bukan sebarang orang boleh jadi. Dia harus orang yang amanah dengan rahsia dan baik akhlaknya.Jika kita lihat Siti Khadijah itu sendiri dalam meminang lelaki terbaik di dunia, Rasulullah s.a.w. juga melalui orang tengah. Jadi, mengunakan orang tengah adalah jalan terbaik dan dan lebih mulia bagi seorang wanita," terang saya.
"Biasanya, orang tengah itu siapa?"
"Biasa orang tengah itu, pasangan yang sudah bernikah. Dan pasangan ini baik antara akak dan lelaki itu. Jadi akak boleh sampaikan hasrat melalui isteri, dan akan disampaikan ke lelaki itu melalui si suami."
"Menarik... tapi itulah segan juga tu. Macam tak laku pula."
"Biar memilih, asal jangan salah pilih. Pernikahan, bukan untuk sehari dua. Kita cuba untuk selamanya. Tempat kita mencari ketenangan. Tak laku, low class atau segala macam title yang diberikan, semuanya sekadar kata manusia. Biar di pandangan manusia low class, tetapi Allah lihat kita hamba yang high class."
"Hurmm..."
"Pandangan kita, gadis bertukar pasangan sekerap menukar lampin bayi, itu high class, hot stuff. Dibawa ke hilir jantan ini, dibawa ke hulu jantan ini. Itulah "gadis laku" di zaman kita. Jika begitulah, biar tak laku pun apa. Allah lebih mengetahui," saya memberi semangat.
"Cuma satu lagi akak bimbang, macam mana kalau pinangan ditolak lelaki tu? Malulah."
"Disini peranan orang tengah menjadi penghubung yang paling penting. Jika orang tengah itu amanah dan bijaksana dalam melaksanakan misinya, insyallah jika ditolak sekalipun kita masih santai kerana kerahsiaan amat terjaga. Apa-apa pun, doa, usaha dan tawakal itu kuncinya," jawab saya.
Perigi mencari timba atau timba mencari perigi, masih dalam lingkungan kaedah. Dan jangan kita terlupa tugasan utama kita di dunia. Sudah solehkah kita? Sudah solehahkah kita? Dengan menyelesaikan persoalan tentang diri kita, urusan si dia, dengan izin Allah dipermudahkan.

Lelaki baik, untuk wanita baik. Wanita baik, untuk lelaki baik. Itu sifir Ilahi! Itu firman tertinggi! Mahu kita percaya? Tidak perlu dijawab, tanyalah iman!

"Wanita-wanita yang keji untuk lelaki yang keji. Dan lelaki yang keji untuk wanita-wanita yang keji (pula) dan wanita-wanita yang baik diperuntukkan bagi lelaki yang baik, dan lelaki yang baik diperuntukkan bagi wanita yang baik (pula)." (Surah An-Nur:26)

*Biar memilih asal jangan salah pilih.
*kopi-pes yg berjaya... =)

Sunday, September 11, 2011

ari ini ari Ahad


Assalamualaikum… hai awak sume.. apa kabar agaknya korang kan… klu x cht, mamam la pil cek te un yg byk bulat2 kecil itu..  aku plak cht jek rini, x perlu mamam pil cek te un tersebut…gpun aku x ske ubat tersebut la… x rock lgsg!! Hahaha.. neway, aku sgt keboringan.. kata pun ari mgu kan.. ezan selaku housemate ku yg bakal meninggalkan umah pada ujung bulan ni ckp nak p wat photoshoot 4 her pre-wedding tp x jd sbb cuaca, klu taw la.. aku plan gn ain n didi supaya njoy kat lua!!!



Ape????????????????? Oh, ezan pye pre-wedding, ape kena mngena gn aku yer??? Sbb beliau soh aku make up muke beliau tanpa bayaran.. aku yg baik ini terpakse ada bila dy memerlukan kan ku… pastu, dah x jd, dy p kua datingggggggggggg!!!! Siot tol minah tu… dah sorang2 kat umah n boring sgt, aku blend kain sampai 3 sesi… kain baju aku, cadar+selimut, last skali kain buruk pun aku blend.. punyer lah boring…

Tp xpe lah.. mgu dpn aku nak lik KL dah.. yeay… tp yg sedeynye, aku x pat join perarakan tuk ari kemerdekaan… tade rezeki.. hehehehe.. tp aku ase cam nak join la plak.. leh claim ot kot???? Tripple plak???aih... kena pk 10x kali ni!!!!!! *mata duitan la plak… Hikhikhik…


Hah.. xde ape aku nak ckp n kongsi… *ekceli ade jek aku nak kongsi tp aku segan la.. sila berhati2 di jalan raya.. x kira la pemandu bus, taxi, kereta, jentolak, atau pejalan kaki.. erk, lg2 penunggang motosikal… jalan raya umpama medan kematian… tlg lah berhati2.. awak sume kena tau… ramai yg menyayangi awak termasuk saya…  hahaha.. jgnlah biarkan hari kami suram dgn sendu dan air mata.. x elokkk tuhhhhhhhhhhhhhhhhhhh… hihihi =)

Friday, September 9, 2011

ego



eiiiii.. ego tu ape??? biskut kah??? ade org kate aku ego.. tp kenapa.. sebab aku tiut ke?? adakah??? mampukah aku mengharungi kata2 tersebut.. tp aku dah harungi pun.. aku lex dan tabah je dgn kata2 hikmat tersebut.. sbb manusia bisa berkata apa sahaja yg depa nak.. sape la aku nak menghalang kan..



neway, aku baru jek deactived acc fb aku la... sampai bile aku dpt bertahan pun tatau... huhuhu... aku mungkin perlukan masa.. kerana 1 soalan ni, 'bile nak approach org yg awak syg???'.. aku mula terpikir.. kenapa aku nak approach org len klu dah ade org approach aku.. samada aku terima atau x je kan.. ego lg ke aku ni??? klu korang jadik aku pun, korang akan wat benda yg sama kot..

tp hakikatnya, aku x mampu nak trime.. sebab aku x mampu nak syg org... aku x bersedia lg.. aku xmo mainkan perasaan org lagi.. cukup la.. dulu penah skali aku kecewakan ati org, tp dah berkali2 ati aku luka.. punyer lah kan.. skali kite wat, byk kali kite di balas.. aku x ego pun kan sebenarnyer kan???

sebab lainnya... kau dan die, serta budak itu.. tersangat baik gn aku.. korang gud la.. i like.. tp korang mesti bukan diciptakan tuk aku kot??? *alasan jek!! hahaha... aku keliru dgn jiwa aku.. hati aku.. aku mtk maaf.. oleh itu, aku layan lagu ni...



awak... sorry.. mesti awak pk, ape sala awak kat saye kan??? awak ... awal x salah pun la.. *geli jek ayat aku ni kot?? saya x buang awak.. cuma sy bagi ruang tuk awak.. tanpa saya.. mesti akan lg ok kan???  hahaha... mungkin saya ego tp saye ase biar jadi skg, bukan akan dtg.. tp, saye ase nak nangis gn keputusan saye.. da xde org nak take care sal saye ag... Tuhan, berikan aku ketenangan.. padan muka aku!!! hahahaha!!~~~~~~~~~~~




ST12 – Terlalu Lyrics

aku terasa mati ditinggal kekasih
tak pernah terpikir ini bisa terjadi
aku terasa pilu saat kau berlalu
hilang semua kisah cinta dalam hatiku

* cintaku padamu tlah setinggi langit
namun kau tak merasakan
sayangku padamu kan ku ingat slalu
biar ku bawa sendiri

reff:
aku tak bisa menahan langkah kakimu
aku tak bisa menahan kepergianmu
kamu terlalu telah dengan yang lain
untuk hidupmu nanti

aku tak bisa menahan air mataku
aku tak bisa kesedihanku
aku telah hancur hilang semua mimpiku

repeat *

reff2:
aku tak bisa menahan langkah kakimu
aku tak bisa menahan kepergianmu
kamu terlalu telah dengan yang lain
untuk hidupmu nanti

aku tak bisa menahan kepedihanku
aku tak bisa menahan air mataku
hatiku tlah hancur hilang semua mimpiku
untuk hidupmu nanti

aku tak bisa menahan air mataku
aku tak bisa kesedihanku
aku telah hancur hilang semua mimpiku
aku telah hancur hilang semua mimpiku

Thursday, September 8, 2011

When you need a friend to rely on..

assalamualaikum... hai korang... *bunyik cam ramai jek yg drop by kat blog aku ni kan??? hahaha...gasak ler... arap2 korang epi arini... aku pun epi taw tp aku penat sgt2.. dah la semalam sakit perut, arini masih berterusan kesakitan itu... asek ceri2 jek.. wuwuwu!!! lomah longlai asenyer!!!

arini kan.. atas urusan kerja, p 1st evenue, p tesco, amek cake kat secret recipe's n singgah mydin tuk beli bendera... wawawa.... take almost 6 hours taw x!!!! penat!! sakit perut pulak.. hahaha... bape kali aku nak mention yg aku sakit perot kan??? tp xpe lah.. ni blog aku kan..

ag 1, arini lik kul 5.. si ezan ajak teman dy p kedai kad kawen.. ade info nak kena edit.. 1st time taw aku p kedai kad kawen ni... (*tibe2 aura gatai maiii plak.....) mcm2 jenis kad ade.. sukenyer... time aku nti, nak letak pix aku leh x.. tp ezan kate, t org wat pijak2 pulak.. erm... cane eh? t la aku tya si dia (sape ntah?? jumpe pun lom ag!! hahahaha..)

bile agaknye turn aku... umo 25 ok x?? hahaha... saje nak gedik.. aku layan tol gn lagu kat bawah ni skg.. sbb aku teringat kat ex aku... dulukan.. time aku kate aku sedey o nak nangis kan, mesti dy kate, 'tgu time jumpe.. baru nangis kat bahu papa..', romantik x?? tp yer la.. barang yg lepas, jgn di kenang.. sekian..

eeh... da masuk isha' laaa.. layan fb gn blog punyer pasal la ni.. pasni aku nak tdo sbb aku penat, sakit perot!!!! wuwuwuwuwuw!!!!!!!!!!!

Wednesday, September 7, 2011

'surat utk calon isteriku'


sememangnya ak xde benda nak pos.. aku kopi pes jek tuk santapan mata korang.. so sweet laaaaaaaaaaaaaa.. terharu aku klu dapat surat ni...

Assalamualaikum warahmatullah

Untuk Bonda.. calon istriku….
Tangan ini mau menulis sesuatu tentang apa yang ada di lubuk hati ku. Aku mulai tertanya-tanya apakah aku sudah seharusnya mulai mencari sebagian diriku yang hilang. Bukanlah niat ini disertai oleh nafsu tetapi atas keinginan seorang muslim mencari sebagian agamanya. Sering kali aku mendengar bahwa ungkapan “Kau tercipta untukku.”

*******
Aku awalnya kurang mengerti apa sebenarnya arti kalimat itu karena di liputi oleh hawa nafsu. Rahmat dan hidayah Allah yang diberikan kepada diriku,baru saat ini aku mengerti bahwa pada suatu hari NANTI aku harus mengambil satu TANGGUNGJAWAB yang memang diciptakan khusus untuk diriku, yaitu DIRIMU. Aku mulai mempersiapkan diri dari segi fizkal, spiritual dan juga intelektual untuk BERTEMU denganmu.

*******

Aku mau pertemuan kita yang pertama aku kelihatan ‘sempurna’ di hadapanmu meskipun pada hakekatnya masih banyak lagi kelemahan pada diriku ini. Aku mencoba mempelajari arti dan hakikat tanggungjawab yang harus aku wujudkan ketika dipertemukan dengan dirimu. Aku coba membatasi hubungan pembicaraan dengan wanita lain yang hanya dalam lingkaran urusan penting karena aku risau aku menceritakan rahasia diriku kepadanya karena seharusnya engkaulah yang harus mengetahuinya kerana dirimu adalah SEBAGIAN DARIKU dan hak bagimu untuk mengetahui segala lahir dan batin diriku ini.

*******

Apabila aku memakai kopiah, aku disangka ustad. Diriku memakai jubah, disangka syeikh. Lidahku mengajak manusia ke arah makruf disangka dai. Bukan itu yang aku pinta karena aku hanya mengharapkan keridhoan Allah. Yang aku takuti, diriku mulai didekati oleh wanita karena perawakanku dan perwatakanku. Baik yang indah berjilbab atau yang ketat bert-shirt, semuanya singgah disisiku.
Aku risau imanku akan lemah. Diriku tidak dapat menahan dari fitnah ini. Rasulullah S.A.W pernah bersabda, “
“Aku tidak meninggalkan setelahku fitnah yang lebih bahaya untuk seorang lelaki melainkan wanita.” 

*******

Jiwa remaja ku ini mulai mencari cinta menjelma dan kehadiran wanita amat terasa untuk berada di sisi. Setiap kali aku merasakannya, aku mengenangkan dirimu. Di sana engkau setia MENUNGGU diriku, tetapi di sini aku curang kepadamu andai aku bermain dengan cinta fatamorgana. Sampaikan doamu kepada diriku agar aku dapat menahan gelora kejantananku disamping aku mengajukan sendiri doa diperlindungi diri.

*******

Bukan harta,rupa dan keturunan yang aku liat dalam mencari dirimu. Cukuplah agama sebagai pengikat kasih antara kita. Saat di mana aku akan MELAMARMU, akan ku lihat wajahmu sekilas agar tercipta keserasian diantara kita kerana itu pesan Nabi kita. Tidak perlu alis mata seakan alis mata unta, wajah bersih seakan putih telur ataupun bibir merah delima tetapi cukup cuma akidah sekuat akar, ibadah sebagai makanan dan akhlak seindah budi.

*******

“Nikahilah wanita karena empat perkara” keturunan, harta, rupa dan agama. Dan jika kau memilih AGAMA engkau tidak akan menyesal.”
Jika aku dipertemukan dengan dirimu, akan ku jaga perasaan kasih ini supaya tidak tercurah sebelum masanya. Akan ku jadikan syara’ sebagai pembatas diri kita. Akan ku jadikan AKAD NIKAH itu sebagai cap HALAL untuk mendapatkan dirimu. Biarlah kita mengikuti nenek moyang kita, Nabi Adam dan Siti Hawa yang bernikah sebelum disatukan agar kita dapat menikmati kenikmatan PERNIKAHAN yang menjanjikan ketenangan jiwa, ketenteraman hati dan kedamaian batin. Doakan diriku ini agar tidak berputus asa dan sesat dalam misi mencari dirimu kerana aku memerlukan dirimu untuk melengkapkan sebahagian agamaku.

*******

Dari Ayah,calon suamimu… 
Ya Allah
Jika dia benar untukku
Dekatkanlah hatinya dengan hatiku
Jika dia bukan milikku
Damaikanlah hatiku
Dengan ketentuan-Mu
Dialah permata yang dicari
Selama ini baru kutemui
Tapi ku tak pasti rencana Ilahi
Apakah dia kan kumiliki
Tidak sekali dinodai nafsu
Akan kubatasi dengan syariat-Mu
Jika dirinya bukan untukku
Redha hatiku dengan ketentuan-Mu
Ya Allah
Engkaulah tempat kubergantung harapanku
Kuharap diriku sentiasa di bawah rahmat-Mu
*telah aku melepaskan dia demi kebahagiaanya.. aku harap kau reti berterima kasih.. =)

Tuesday, September 6, 2011

nak nanes!!!



Okeh… sebelum aku lelapkan mata.. ase nak post sumtink.. da lame x post n3 baru kan.. hikhikhik.. ekceli.................... aku ase nak nanes malam ni!!!! nape????? (jap eh.. aku nak p nangis…) T________________________________T




















































































*tunggu taw...............






















































































*sila tunggu lagik..............................




































































































*ckt lagik...... tungguuuuuuuuuuu......................























































































Ok lah.. air mata x kua pun sebenarnya.. aku kan.. aku ase cam da wat sumtink bodoh a rini.. hey nurul!! Ape kata, pasni… apa saja yg ko rase, ko pk, ko ingat, x payah ckp kat org… okeh??? *ingatan tulus ikhlas tuk diri sendiri..

Eiii3… nak taw sumtink x.. I love when u called me NURUL.. ase closed.. closed sgt.. cam da lame kenal.. banding gn name nur.. aku pun tatau camne leh sangkut gn name nur ni.. yg pasti name ni laku mase aku gn ex-bf yg 1st.. hahahahaha.. *aku x ketawa pun sbnrnyer..

tp 2nd ex panggil aku nurul kot????.. hahaha.. sebab tu kot aku suke org panggil aku nurul... eehhh.. salah! salah! salah!!!!!!!!!! sebab name ni, abah yg bagi taw!!! sebab tu suke name nurul...............

saje merepek nak hiburkan ati sendri... tp pesal mud mlm ni cam hancus lebur je ni!!!!! Asek thinking itu ini jek.. adoi.. okey la.. sampai cn jek.. klu x, x tdo aku..

*wat sesape yg berkenaan, aku sememangnya x reti nak meluahkan sumtink direct.. aku salu -ve kan ayat aku.. maksudnya????????? lu pikir la sniri................................ wassalam~~